Het is buiten 28 graden Celsius en in het huis zal dat niet veel schelen, vooral als je veel raamoppervlakte hebt. Niet iedereen kent de luxe van een airco of een WKO installatie (warmte-koude opslag), maar hoe houd je je huis dan toch leefbaar?
Bekijk deze explainer video dat uitlegt hoe je je huis koel kunt houden: https://www.nu.nl/275013/video/zo-blijft-je-huis-koel-tijdens-zomerse-dagen.html
Hoe houd je je huis zo koel mogelijk tijdens warme dagen?
Houd ramen en deuren dicht gedurende de dag (wel ventileren). ’s Morgens vroeg en ’s avonds laat, de deuren en ramen openzetten (spuien), zodat de warmte de woning kan verlaten.
Sluit gordijnen en open eventueel aanwezige zonwering om de zon buiten te houden.
Goede isolatie van dak, buitenmuren en glas werkt niet alleen om in de winter de kou buiten te houden, maar ook om in de zomer de warmte buiten te houden. Een plat dak zou je kunnen vergroenen, dit heeft zowel in de zomer als in de winter een voordeel.
Naast het vergroenen van je dak, geven ook bomen schaduw en is een groene tuin koeler dan een tegeltuin.
Een ventilator of air-cooler zorgt er voor dat de woning aangenamer aanvoelt. Veel mensen gebruiken een ventilator door deze op zichzelf te richten. Dit zorgt voor wat tijdelijke verkoeling, maar deze verkoeling treedt alleen op in de directe omgeving van het apparaat. Om de gehele ruimte te kunnen koelen, kan een ventilator warme lucht van binnen naar buiten laten blazen. Zoek eerst uit vanuit welke richting de wind komt. Plaats de ventilator bij het raam dat in de luwte van de wind ligt. Een ventilator met een bak ijs er voor is nog effectiever, daarbij is een fan zuiniger in verbruik dan een airco systeem.
Ben je huurder en wil je verhuurder niet meewerken aan zonwering, dan bestaat er ook de mogelijkheid om zonwering met zuignappen te plaatsen, dit kan zowel binnen als buiten geplaatst worden. Zo kun je op een relatief goedkope manier, zonder schroeven toch de zon buiten houden. Ook in de winter kan dit isolerend werken, maar de zonwering kan ook na de hitte weer verwijderd worden.
Is hitte een gebrek?
Huurders in het gereguleerde segment kunnen bij de Huurcommissie vragen of een te warme woning als een gebrek wordt gezien. Dat geldt maar onder bepaalde omstandigheden. Allereerst wanneer is hitte een gebrek?
Hitte is een gebrek indien het in de woning meer dan 300 uur per jaar meer dan 26,5 graden Celsius is, terwijl het buiten minstens 6 graden minder warm is.
Dus is het in huis 26,5 graden en buiten ook, dan is er geen sprake van een gebrek. Er is pas sprake van een gebrek als het binnen 26,5 graden is en buiten 20,5 graden Celsius of minder. En dat bij meer dan 300 uur per jaar.
Het is nog niet zo eenvoudig om dit aan te tonen, want je moet dit gaan bijhouden in een hittelogboek.
Hittelogboek
- Schrijf gedurende langere tijd elke dag op een vast tijdstip de temperatuur in de woning op. Doe dit zoveel mogelijk op het moment dat het het warmst in de woning is. Op welk tijdstip dat is, kan afhankelijk zijn van de ligging van de ramen ten opzichte van de zon.
- Je kunt hiervoor de digitale thermostaat van de CV gebruiken als daarop ook de binnentemperatuur te zien is. Schaf anders een digitale thermometer aan.
- Maak ook af en toe een foto van de thermometer of thermostaat als ondersteunend bewijs.
- Komt de temperatuur boven de 26,5 graden? Noteer dan als dat lukt hoe lang het zo warm was en hoe hoog de temperatuur kwam. Ook hierbij zijn foto’s ter ondersteuning handig.
- Voeg op je overzicht een kolom toe met de buitentemperatuur per dag. Dit kan ook achteraf, het KNMI heeft hiervoor een handig historisch overzicht.