Vocht- en Schimmeloverlast

15 – 20% van alle bewoners hebben last van vochtproblemen

Teveel vocht in een woning wordt beïnvloed door:

  1. wijze van bewoning;
  2. aantal bewoners;
  3. ventileren en verwarmen van de woning;
  4. Kwaliteit van de woning.

De factoren 1 t/m 3  noemt men het bewonersgedrag wat vaak de oorzaak is van vochtoverlast. Een bouwfout kan ook zeker de veroorzaker zijn, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing, het gaat in deze blog om wat jij als bewoner kunt doen om vochtoverlast te voorkomen in je huis.

Vocht in de woning wordt geproduceerd door:

  1. ademen door de bewoners
  2. douchen en baden
  3. koken
  4. wassen en wasdrogen
  5. open verbrandingstoestel bijvoorbeeld een geiser
  6. bouwvocht –  bij de bouw een woning kan wel 4000 liter water worden gebruikt

Een gemiddeld gezin produceert 7 – 14 liter vocht in de vorm van waterdamp per dag

 

Deze waterdamp zal de woning moeten verlaten d.m.v. ventileren. Een bekend natuurkundig verschijnsel is dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, dus de woning in de winter gelijkmatig verwarmen zal ook meehelpen om het vochtprobleem te reduceren. Vocht zal condenseren op  koudere oppervlakten, bijvoorbeeld op de spiegel in de badkamer na het douchen. Maar heb jij condensatie van vocht op je dubbele beglazing, kozijn of muren na koken of tijdens het drogen van je was in je huis, dan heb je onmiskenbaar een ventilatieprobleem.

 

 

Een gevolg van een hoge mate van vochtigheid in je woning is SchimmelvormingEen schimmel gedijt goed in een vochtige omgeving met name op muren, boven kozijn en achter meubels die dicht bij de muur staan. Schimmels geven een muffe geur en zijn vooral slecht voor mensen met gezondheidsproblemen zoals astma, chronische bronchitis, long emfyseem en reumatische arthritis.

Tien tips om het vochtprobleem te voorkomen: