Advies aan Particuliere Verhuurders

Veel kleine, particuliere verhuurders komen in de problemen voor, tijdens of na de verhuur van hun woning, omdat ze zaken niet goed regelen. Dit komt omdat ze niet goed op de hoogte zijn van de regels van het huurrecht. Dit kan zo maar honderden euro’s kosten.

Je hebt als particulier een woning waar je niet (meer) in woont en die wil je verhuren. Je maakt de woning verhuur gereed en gaat op zoek naar een huurder. Je buurman vraag €1100 en jouw woning is groter, dus jij kunt gemakkelijk €1250,- vragen.

Is er eenmaal een huurder gevonden, dan copy – paste je een huurovereenkomst en kan de huurder de woning betrekken. Maar dan gaat je huurder naar de Huurcommissie en laat de aanvangshuur toetsen. Is de woning wel of niet geliberaliseerd? Komt de Huurcommissie tot de conclusie van niet, dan wordt de huur misschien wel gehalveerd. En oh je had een je een all-in-huur, dan wordt wordt de huur ambtshalve verminderd in 55% kale huur en 25% servicekosten. Geen servicekosten opgenomen, dan mag je ze ook niet in rekening brengen, kortom: WAAR moet je op letten bij verhuur van je woning?

Marian Rudolphus

Ik ben Marian Rudolphus en verhuurmakelaar bij DOE HET ZELF verhuren en tevens zittingslid van de Huurcommissie. Uit ervaring weet ik dat de kleine particuliere verhuurder ernstig in de problemen kan komen, omdat hij/zij veel te weinig kennis heeft van het huurrecht en dat is logisch want het huurrecht is erg gecompliceerd. Als zittingslid ben ik zeer goed op de hoogte van de ins and outs van dit recht en de gevolgen van fouten die je als kleine verhuurders kunt maken. Bespreek met mij wat je wilt gaan doen en je krijgt van mij advies op maat. Stuur dan een mail naar info@marianrudolphus.nl of bel mij op 0644249636. De kosten van dit advies zijn €125,- (incl BTW), maar die vallen in het niet bij de kosten die je voor je kiezen kunt krijgen als je de verhuur niet goed regelt.

Advies voor kleine verhuurders

Ik kan je adviseren bij de juiste keuzes, die je VOOR de aanvang van de huur moet maken:

  • Welke huurprijs kan ik vragen en is mijn woning wel geliberaliseerd? Of een woning geliberaliseerd is, wordt bepaald aan de hand van de puntentelling volgens WWS. Een huurder kan bij elke aanvang van een huurovereenkomst bij de Huurcommissie laten toetsen of de huur wel echt geliberaliseerd is. Is dit niet het geval, dan krijg je een huurverlaging naar een bedrag onder de €737,14 (2020).
  • Aan welke voorwaarden moet mijn huurder voldoen – denk hierbij aan de inkomenseis, mag een huurder roken in huis, sta ik woningdelen toe, huisdieren etc. En een huurder screenen kan ook veel leed besparen, want zo kun je zien of iemand bijvoorbeeld problemen heeft met betalen.
  • Welke huurovereenkomst moet ik kiezen? Dit hangt af of je voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd wilt verhuren en of je er zelf woont en weer wilt terugkeren in de woning.
  • In de huurovereenkomst regel je de afspraken, maar wat moet er nog meer in worden vermeld? Denk hierbij aan servicekosten – niet opgenomen, dan mag je ze ook niet in rekening brengen.
  • Aan welke voorwaarden moet je als verhuurder nog meer voldoen (of juist niet aan voldoen)? Denk hierbij aan de all-in-huur, WOZ waarde, Energielabel of E-Index, de Algemene Bepalingen, het inspectierapport, de inventarislijst  en de herinnering aan het einde van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd.

Werkwijze

Ik stuur je mijn brochure Aandachtspunten Verhuur toe, hierin vindt je al veel antwoorden op je vragen. Hierna kunnen we een bel-afspraak maken waarin we alle zaken bespreken. Ook kun je mij de huurovereenkomst voorleggen, zodat ik je hier over kan adviseren.