Aanpak vocht en schimmel

Wonen in een goed huis in een prettige omgeving is belangrijk. Iedereen wil in een huis wonen dat vrij is van hinderlijk vocht en schimmel. Toch is het een veelvoorkomend probleem waar naar schatting 1,5 miljoen huishoudens mee te maken hebben. Vocht en schimmel in woningen is een ingewikkeld probleem, omdat het vaak verschillende oorzaken heeft.

Teveel vocht in een woning wordt beïnvloed door:

 1. wijze van bewoning;
 2. aantal bewoners;
 3. ventileren en verwarmen van de woning;
 4. Kwaliteit van de woning.

De factoren 1 t/m 3  noemt men het bewonersgedrag wat vaak de oorzaak is van vochtoverlast. Een bouwfout kan ook zeker de veroorzaker zijn, maar dat laat ik nu even buiten beschouwing, het gaat in deze blog om wat jij als bewoner kunt doen om vochtoverlast te voorkomen in je huis.

VOCHT IN DE WONING WORDT GEPRODUCEERD DOOR:

 1. ademen door de bewoners
 2. douchen en baden
 3. koken
 4. wassen en wasdrogen
 5. open verbrandingstoestel bijvoorbeeld een geiser
 6. bouwvocht –  bij de bouw een woning kan wel 4000 liter water worden gebruikt

EEN GEMIDDELD GEZIN PRODUCEERT 7 – 14 LITER VOCHT IN DE VORM VAN WATERDAMP PER DAG

Deze waterdamp zal de woning moeten verlaten d.m.v. ventileren. Een bekend natuurkundig verschijnsel is dat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, dus de woning in de winter gelijkmatig verwarmen zal ook meehelpen om het vochtprobleem te reduceren. Vocht zal condenseren op  koudere oppervlakten, bijvoorbeeld op de spiegel in de badkamer na het douchen. Maar heb jij condensatie van vocht op je dubbele beglazing, kozijn of muren na koken of tijdens het drogen van je was in je huis, dan heb je onmiskenbaar een ventilatieprobleem.

Een gevolg van een hoge mate van vochtigheid in je woning is SchimmelvormingEen schimmel gedijt goed in een vochtige omgeving met name op muren, boven kozijn en achter meubels die dicht bij de muur staan. Schimmels geven een muffe geur en zijn vooral slecht voor mensen met gezondheidsproblemen zoals astma, chronische bronchitis, long emfyseem en reumatische arthritis.

Vocht en schimmel oplossen en voorkomen in uw woning

 1. Badkamer
  Beperk uw vochtproductie
  Zeker als gezin produceer je al snel veel vocht, bij meer dan 90 minuten per huishouden per week douchen neemt de kans op vocht en schimmelvorming toe. Ook bespaart u hierdoor  jaarlijks op water- en gaskosten! Tijdens het douchen: Houd de badkamerdeur dicht en zet de mechanische ventilatie in de badkamer op de hoogste stand.
  Na het douchen: Laat de afzuiging in hoogste stand staan tot 1,5 uur of open een raam. U kunt ook de hele dag uw mechanische afzuiging op de middenstand laten draaien. Neem na het douchen de wanden en vloer af met een wisser.

2. Wassen
Droog was buiten
Dan komt er minder vocht in uw woning. Kan uw was niet buiten hangen? Lucht u dan extra door twee ramen tegen elkaar open te zetten. Houd de ventilatieroosters open. Dan kan de waterdamp uw woning uit.

3. Koken
Zet uw afzuigkap aan
Zet tijdens het koken en afwassen uw mechanische afzuiging in hoogstand en open, indien aanwezig, het ventilatierooster of klepraam. Na het koken of afwassen kunt u kortstondig een raam openen. Zo wordt het vocht zo snel mogelijk afgevoerd en verdwijnt de kooklucht.

4. Ventileren woon- en slaapkamer
Vochtige lucht eruit en frisse lucht erin
Zorg voor frisse en droge lucht in uw woonkamer en slaapkamer(s). Open uw roosters of hooggeplaatste klepramen in de vertrekken waar personen aanwezig zijn en zet uw ventilatiesysteem aan, ook tijdens het slapen. Zet het ventilatiesysteem in hoogstand als de bezetting gelijk of hoger is dan het aantal slaapkamers in de woning en anders in de middenstand.

Voorbeeld: Bij een woning met 2 slaapkamers zijn 3 personen aanwezig. Het ventilatiesysteem zet u dan op hoogstand.

Vergeet niet de ventilatieroosters en ventielen regelmatig schoon te maken.

5. Mechanische ventilatie
Vochtige lucht eruit
Zet de knop bij aanwezigheid minimaal op middenstand. In geval van geurtjes of veel vocht in uw woning zet u de mechanische ventilatie op hoogstand of lucht de woning door de ramen gedurende circa een kwartier open te zetten.

6. Verwarming: Verwarm de woning voldoende, want warme lucht kan meer vocht opnemen.

7. Spuien: Zet elke ochtend de ramen een kwartiertje tegen elkaar open, zodat de vochtige lucht snelde woning kan verlaten.

Schimmel verwijderen kan met soda of speciale schoonmaakmiddelen. Maak de schimmel nat bij het reinigen en gebruik eventueel een mondkapje en handschoenen. Als je bijvoorbeeld met een droge borstel of met een droge doek over de schimmel gaan wrijven, dan verspreid je hiermee een grote hoeveelheid schimmelsporen die in de lucht gaan zweven. Schimmelsporen kunnen allerlei allergische reacties oproepen, vooral bij inademing (benauwdheid, hoesten).

Dus naast stoken is goed ventileren het allerbelangrijkste zoals wordt aangetoond in onderstaande video:

bronnen:

BZK https://www.woningmarktbeleid.nl/onderwerpen/aanpak-vocht-en-schimmel)

Blog https://www.doehetzelfverhuren.nl/energie/vocht-en-schimmeloverlast/